İSG Platformu
İş Güvenliği Mevzuatı
İş Güvenliği Mevzuatı ; 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu ve tüm bu kanunların maddelerini açıklayan yönetmelik ve tebliğlerdir.
İş Güvenliği Mevzuatı geniş içerikler içermektedir. 6331 sayılı kanunu referans alarak birçok yönetmelik ve tebliğ ile Bakanlığın genelgesi mevcuttur. Hatta Mevzuatın işaret ettiği onlarca standart mevcuttur.
İş Güvenliği Mevzuatı İçerikleri Nelerdir? Kanunlar ve Yönetmelikler Hangileridir?
İş Sağlığı Güvenliği Kanunu 2012 yılında yayınlanmıştır. Öncesinde bazı kanunlara ek olarak iş sağlığı güvenliği maddeleri eklense de yetersizliği anlaşılmıştır. AB uyum sürecinde EU-OSHA ve ILO kurumlarının bazı sözleşmelerini imzalayan Türkiye, 2012 yılında çalışma hayatında işçilerin kayıplarını tanımlayacak bir kanun çıkarmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu ile gelişmiş ülkelerin vatandaşlarına sundukları sosyal hakları sunmuş oldu.
İş Güvenliği, iş yerlerini 3 ana kısmı ayırmıştır. Yapılan işe göre belirlenen bu kısımlar; az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerleri, tehlikeli sınıfta bulunan iş yerleri, çok tehlikeli sınıfta bulunan iş yerleridir. 6331 sayılı isg kanunu ve yönetmelikler tüm iş yerlerinin ortak olan koşullarına genel şartlar koymuştur. Ancak çok tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerine özel (inşaat, maden, kimya sanayi) yönetmelik ve tebliğler bulunmaktadır.
Her zaman en güncel ve doğru mevzuat bilgisine MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ üzerinden ulaşabilirsiniz.
3T OSGB
3T İş Sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.
İSO 45001 süreçlerine uyumlu Hizmet Kalitesi, Deneyimli Ekibi ile İş Güvenliği hakkında firmaların tüm isteklerine cevap vermek için çalışıyoruz.
Vizyonumuz
Sürekli gelişimi esas alan kadromuz ile yasal mevzuatı sürekli takip etmek ve işletmelerin faaliyetlerini ihtiyaçlarına uygun, güncel, hızlı, doğru ve az maliyetlerle yapması için çalışmakdır.
Amacımız
İş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin yasal zorunluluk olarak algılanmasının ötesinde, öncelikle çalıştığımız firmalarda, beraberinde de tüm ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinin bir kültür ve yaşam tarzı haline getirilmesine katkı sağlamaktır.