İş Güvenliği Uzmanı Hizmeti
İşyerinizin tüm risk konularında rehberiniz İş Güvenliği Uzmanı 3T OSGB bünyesinde.
İŞYERİNİZİ PROFESYONEL UZMANLARIMIZLA GÜVENE ALIN
- Rehberlik
- Risk değerlendirmesi
- Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
- İlgili birimlerle işbirliği
İş güvenliği uzmanı, çalıştığı firmada, işçilerin sağlığını ve güvenliği korumak adına gerekli önlemleri aldıran Bakanlık tarafından görevlendirilmiş danışmandır.
İş Güvenliği Uzmanı kimdir?
İş Güvenliği Uzmanı, çalıştığı kurum veya firmada, işçilerin sağlık ve güvenliklerini korumak amacıyla gerekli tedbirleri almasını sağlayan Bakanlıkça görevlendirilen danışmandır. Bu uzmanlar, risk değerlendirmesi yapma, yeni politikalar geliştirme, ekipman denetimi, iş kazası raporlama, acil durum eylem planı hazırlama ve yıllık çalışma planı gibi önemli konularda görev alırlar.
İş Güvenliği Uzmanı ne iş yapar? Görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?
İş güvenliği uzmanı gerek dokümantasyon noktasında gerek saha denetimi konusunda gerekli hazırlıkları yapmaktadır. İş Güvenliği uzmanı, risk değerlendirmesi yapmak, yeni politikalar geliştirmek, ekipman ve malzeme denetlemesini yapmak, iş kazalarının raporunu tutmak, acil durum eylem planı oluşturulmasına katkı sağlamak, yıllık çalışma planı ve yıllık eylem planı hazırlama konularında görev almaktadırlar.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU ve İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK, İSG faaliyetlerinde yer alan kişilerin görevleri, sorumlulukları ve yetkileri hususuna açıklık getirir. İş Güvenliği Uzmanı’nın bilinen en temel görevi olan çalışma ortamı gözetiminin yanında birçok farklı görevi vardır. Bunlar;
- İşyerinde oluşabilecek Acil durumların (kaza, yangın, patlama v.b.) önlenebilmesi için yapılan çalışmalara katılır. Acil Durum uygulamalarına katılır. Acil durum konularında, periyodik eğitimleri ve tatbikatların yapılmasını, acil durum planı doğrultusunda hareket edilip edilmediğini kontrol eder.
- İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından bakım, kontrol ve ölçümleri planlar ve uygulamaları izler.
- İş Güvenliğinde mevzuata aykırı yada çalışanları etkileyecek durumları işverene bildirir.
- KKD kullanımı, seçimi, bakımı ve muhafazası konusunda mevzuat ve isg kurallarına göre sürdürülebilirliğini sağlamak için işverene öneriler verir.
- İşyerinde meydana gelen ancak ölüm veya yaralanmaya neden olmayan durumlar (ramakkala durumlar) hakkında çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunur.
- İş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini araştırır ve işverene tekrarlanmaması için önerilerde bulunur.
- İşyerinde Risk değerlendirmesi konularında çalışmalara katılır ve işverene önerilerde bulunur.
- Çalışanların iş sağlığı güvenliği eğitimleri hakkında planlama yaparak işverenin onayına sunar.
- İş güvenliği uzmanı, isg eğitimlerini vermeye yetkilidir. İşverenin onayı ile bu eğitimlerin bir kısmını üstlenebilir.
- Eğitim kayıtlarını belgelendirerek işverene sunar.
- İlgili kurumlarla işbirliği kurarak, hizmet verdiği kurumlardaki isg faaliyetleri konusunda yardımcı olur.
- Yangın, Deprem, Yüksekte çalışma gibi özel durumlar konusunda eğitimlerin yapılması için işverene önerilerde bulunur.
İş Güvenliği Uzmanlığında A,B ve C sınıfları nedir?
İş güvenliği alanında tehlike sınıfına göre istihdam edilen profesyonellerde sınıflama mevcuttur.
C sınıfı iş güvenliği uzmanları önlisans veya lisans mezunlarından oluşmakta olup yalnızca az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışabilmektedirler. Maaşları firmadan firmaya değişmekte olup, genellikle asgari ücretin %30 üzerinde maaş almaktadırlar.
B sınıfı iş güvenliği uzmanları ise alanda yüksek lisans mezunlarından veya C sınıfı olarak aktif 3 yıl çalışan kişilerden oluşmaktadırlar ve bunlar tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışabilmektedirler.
A sınıfı iş güvenliği uzmanları ise, alanında doktora yapmış kişilerden, B sınıfı olarak aktif 4 yıl çalışan kişilerden oluşmaktadırlar ve bunlar çok tehlikeli dahil olmak üzere tüm sınıfta yer alan işletmelerde çalışabilmektedirler.
İş Güvenliği Uzmanı’nın Sektördeki Rolü
İş güvenliği uzmanlarının sanayi, inşaat ve sağlık gibi sektörlerdeki rolü, çalışanların sağlığını ve güvenliğini sağlamak, işyerlerindeki riskleri azaltmak ve yasal gereklilikleri denetlemek gibi önemli görevleri içerir.
Genel olarak bakıldığında, hangi sektörde olursa olsun, iş güvenliği uzmanlarının risk değerlendirmesi çalışmalarına katılmak, acil durum eylem planlarını hazırlamak, eğitimleri düzenlemek, iş kazası kayıtlarını tutmak, yasal prosedürleri takip etmek, ekipman ve araçların periyodik kontrollerini takip etmek, düzenli raporlar hazırlamak gibi temel konularda görevleri vardır. Büyük konular ele alındıktan sonra, sektör veya hatta firma özgü problemleri belirleyerek, çalışanların daha sağlıklı, huzurlu ve üretken bir ortamda çalışabilmeleri için özel çözümler üretirler.
İş Güvenliği Uzmanı’nın önemi ve katkıları
İş güvenliği uzmanlarının rolü iş kazalarını azaltmada büyük önem taşır. İş yerinde olası riskleri belirlemek için risk değerlendirme raporları hazırlarlar. Bu raporlar sayesinde riskleri en aza indirme veya ortadan kaldırma hedeflenir. Ayrıca, çalışanların iş güvenliği konusunda farkındalığını artırmak amacıyla eğitimler düzenleyerek katkı sağlarlar.
Bir işletme için, yasal düzenlemelere ve yükümlülüklere uyum çok önemlidir. İş güvenliği uzmanları, mevcut yasal prosedürleri takip ederek işletmenin olası zararlarını azaltmaya yardımcı olurlar. Bu durum iş kazalarının azaltılmasına ve iş yerlerinde daha güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasına katkı sağlar.
İş yerinde verimlilik ve motivasyona etkisi de büyüktür. İş güvenliği uzmanları, çalışanlara doğrudan ve dolaylı olarak verimlilik ve motivasyon sağlarlar. Doğrudan müdahale ederek tehlikeli durumları çözerek, çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmalarına ve dolayısıyla daha verimli olmalarına yardımcı olurlar.
Dolaylı olarak, çalışanın fark etmediği riskleri de ele alarak, çalışma ortamının daha rahat ve güvenli hale gelmesine yardımcı olurlar. Aynı zamanda çalışanın yasal haklarını ve sorumluluklarını anlatarak daha özgüvenli ve bilinçli bir şekilde çalışmalarını sağlarlar. İş güvenliği uzmanları, çalışanların görüş ve önerilerini dikkate alarak planlamalar yaparlar, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Hangi firmalarda İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorunludur?
01.07.2020 tarihinden itibaren az tehlikeli işyerlerinde 50 çalışandan daha az bulunan işletmeler veya kamu kuruluşları iş güvenliği uzmanı bulundurmak veya iş güvenliği hizmeti almak zorundadır.
İş Güvenliği Uzmanı bulundurmama cezası nedir?
01.07.2020 tarihi itibariyle iş güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmemesi halinde, işverene her bir kişi için 5.000 tl para cezası, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda ceza uygulanacaktır.
İş Güvenliği Uzmanı çalışma süresi nedir?
İş güvenliği uzmanı, az tehlikeli işyerlerinde çalışan başına en az 10 dk, tehlikeli işyerlerinde çalışan başına en az 20 dk, çok tehlikeli işyerlerinde çalışan başına en az 40 dk olarak belirlenmiştir.
Az tehlikeli işyerlerinde 1000 çalışanda bir tam gün çalışmaktadır, tehlikeli işyerlerinde ise 500 çalışanda bir tam gün çalışmalı ve çok tehlikeli işyerlerinde ise 250 çalışanda bir tam gün çalışacak en az 1 iş güvenliği uzmanı şekilde bulundurulmalıdır.
İş Güvenliği Uzmanları OSGB’lerde çalışmak zorunda mıdır?
Hayır, iş güvenliği uzmanları yalnızca OSGB’lerde değil, aynı zamanda kamu veya özel sektörde de veya kurum bünyelerinde de çalışabilmektedirler.